Mestonderzoek paarden

mo3

Veel paardeneigenaren ontwormen hun paarden nog steeds op de ‘ouderwetse manier’. Dat wil zeggen 3-4 keer per jaar standaard ontwormen. Zonder mesttest weet u niet of een paard besmet is. Bij het standaard ontwormen kan het paard dus onnodig gifstoffen toegediend krijgen. Ook zorgt dit voor resistentie van de wormen tegen de ontwormingsmiddelen. Dit is een steeds groter wordend probleem! Daarom wordt geadviseerd om een paardenmesttest uit te voeren om te zien of het paard überhaupt besmet is en met welk middel er ontwormt moet worden.

Advies is minimaal 3 keer per jaar een mestonderzoek uit te laten voeren. Zomer, najaar en voorjaar.

Waarom een paardenmesttest?

  • onnodig toedienen van medicatie/gif voorkomen en daarmee tegengaan van resistentie voor ontwormingsmiddelen
  • elk paard heeft wormen, maar bouwt zelf weerstand op om de wormbesmetting in de ‘hand te houden’. Preventief ontwormen werkt de opbouw van de eigen weerstand tegen.
  • goedkoper dan preventief ontwormen
  • bij een wormbesmetting kan door een mesttest de juiste worm bestreden worden met het juiste ontwormingsmiddel.
  • uitscheiders identificeren. Dit zijn paarden die weinig of geen weerstand opbouwen tegen wormen en dus veel wormeieren uitscheiden en op deze manier andere paarden weer besmetten.

Ik onderzoek mest met behulp van de McMaster methode, omdat deze de meest voorkomende paardenwormen identificeert. De longworm (alleen aantoonbaar met bloedonderzoek), nekworm (sporadisch in Europa), leverbot (hiertegen werken “normale”ontwormingsmiddelen niet) , nekworm/ maagworm (wel gedood bij jaarlijkse advies equest pramox) worden niet met de McMaster gevonden.

Paardenmesttest aanvragen

Lees verder: Ontwormen paard