Bitfitting

bitfitting-2In samenwerking met SMHruitersport in Vriezenveen hebben wij Fit-a-Bit

Omdat ik tijdens gebitsbehandelingen helaas regelmatig beschadigingen tegenkom in de paardenmond door het bit op de lagen (tandloze gedeelte in de mond), mondhoeken en de tong vind ik dat bitfitting niet weg is te denken in mijn vak. Het is dan ook niet vreemd dat ‘bit-fitten’ is ontstaan vanuit de tandheelkunde. Laat u dus adviseren door iemand die ‘meer’ kennis in huis heeft dan alleen kennis van een bit.

Doel:

Bitfitting heeft als doel een passend bit te vinden welke anatomisch gezien het beste bij de mond van uw paard past. Natuurlijk wordt er gekeken naar het totaalplaatje…wat is het niveau van ruiter en paard, welke voorkeur heeft het paard en komen eventuele (aanleunings)problemen niet elders uit het lijf vandaan.

Dit wil niet zeggen dat bitfitting alleen voor paarden met problemen is. Een anatomisch passend bit kan net ‘dat’ stukje extra geven.

Werkwijze Fit-a-Bit:

Bij bitfitting wordt er eerst gekeken naar het hoofd van het paard en eventuele afwijkingen hiervan. Daarnaast worden de lippen, mond, slijmvliezen, verhemelte, mondspleet, lagen, kaakgewrichten, breedte van de kaak, beschadigingen, dikte van de tong en gevoeligheid van deze bekeken.

Ook uw hoofdstel en eigen bit krijgen een inspectiebeurt. Is de ophanging het hoofdstel goed en hangt het bit op de juiste hoogte. Daarna rijdt u voor met uw oude bit, zodat er een duidelijk beeld wordt gevormd en u daarna beter kunt aanvoelen hoe uw paard reageert op de nieuwe/andere bitten.

Omdat ik gecertificeerd ben in paardengebitsverzorging ken de paardenmond goed en kan ik advies geven over welk bit het beste bij de mond van uw paard past. Een anatomisch passend bit verbetert de aanleuning, ontspanning en samenwerking tussen ruiter en paard. Bij een gebitsbehandeling zal ik dan ook altijd vragen naar uw bit en u hierover een advies geven.

Welk bit fit?

Ik heb een divers aanbod in bitten en merken, dit omdat geen mond hetzelfde is en verschillende paarden verschillende voorkeuren hebben.

Uiteraard kan u paard alleen fijn lopen op het juiste bit als het paard een regelmatige gebitsbehandeling ondergaat!

Alle storende factoren welke een paard uit zijn concentratie kunnen halen tijdens het werk moeten worden weggenomen. Denk aan losse fragmenten, fracturen, haken, ramps, diastases en eventuele open of blinde (niet zichtbare) wolfstanden. Wolfskiesjes kunnen voor veel ongemak zorgen omdat het bit hier tegen aan ligt en zullen altijd worden verwijderd. Voor een betere inwerking van het bit zal ik tijdens een gebitsbehandeling ook altijd bitseats (afronden van de voorste kiezen) maken. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor de tong, de mondhoeken (knijpblaren) en voor de slijmvliesplooi welke voor de kiezen ligt.

Voor vragen of een afspraak over bitfitting, bel of mail MeindersHorsecare

Bitfitting